Kuchnia niemiecka

 

Kuchnia nKielbasa4aszych zachodnich sąsiadów, Niemców, kojarzy nam się z dużą ilością tłustej kiełbasy i ziemniaków, popijanych litrami dobrego piwa. Jednak warto przyjrzeć się kulturze kulinarnej poszczególnych landów, aby odkryć tam inspiracja czeskie, francuskie, polskie, dalekowschodnie czy tureckie. Czym zatem raczą się Niemcy, z czego słynie ich kuchnia i co warto zjeść wybierając się tam na wycieczkę?

Obalamy mity

Na początku obalmy mity. To nieprawda, że cały kraj zajada się sałatka ziemniaczaną, kiełbasą i innymi tłustościami. Kuchnia niemiecka, przede wszystkim za sprawą wpływów krajów ościennych i nie tylko, to bogactwo smaków i zapachów. Owszem, kuchnia bawarska, dość tłusta, jest brana za ogólnik i utożsamiana ze zwyczajami całego kraju. A już np. kuchnia szwarcwaldzka, to przede wszystkim mnogość warzyw, czego wpływem jest bliskość Francji i Szwajcarii. Na północy natomiast, mięsa zastępowane są rybami. Zatem kiełbasa, wurst, który ma w Niemczech ponad tysiąc odmian (!), golonka i kapusta- owszem, ale nie w każdym landzie. Bo kuchnia niemiecka, to zbiór tradycji kulinarnych wszystkich landów, które, jak już napomknęliśmy – znacznie się od siebie różnią.

Zacznijmy od kwestii ziemniaków

Oczywiście, są one głównym składnikiem wielu wersji sałatki ziemniaczanej, ale oprócz tego pojawiają się jako dodatek do dań podobnie jak ma to miejsce u nas, w Polsce. Często są zastępowane takimi specjałami, jak bułczane knedle. Nieprawdą więc jest, że Niemcy zajadają się samymi ziemniakami. Faktem jednak jest, że w większości kraju, je się dość tłusto i do tego porcje są spore. Charakterystycznym jest również fakt, że w kuchni niemieckiej łączy się smaki słone ze słodkimi, co może być wpływem słowiańskim, dania po prostu są dosładzane, a najpopularniejszą potrawą w tym stylu jest sauerbraten łączący smaki kwaśne, słone i słodkie. Niemcy uwielbiają mięso pod każda postacią. Wołowe, wieprzowe, drobiowe, dziczyzna oraz mięso ryb jedzą bardzo często. Narodowym daniem jest zupa z węgorza na bulionie wołowym, oraz golonka z kapustą. Popularne są również tzw. eintopf, czyli potrawy jednogarnkowe zawierające długo duszone mięso i warzywa, tradycyjnie przygotowywane w jednym naczyniu.

 Kapusta

Warzywem królującym na niemieckich stołach jest oczywiście kapusta. Co nie znaczy, że Niemcy ograniczają się tylko do tego warzywa. Na zachodnią granicą jest dostęp do wielu różnorodnych warzyw i owoców. Oprócz kapusty, którą przetwarza się jest na wiele różnych sposobów: kiszenie lub gotowanie ze smalcem, popularne są brokuły, kalafior, grzyby, dynia, cebula, szparagi, seler, ogórki. Warto zwrócić uwagę na szparagi, na które sezon trwa kilka miesięcy i w tym czasie restauracje przygotowują specjalne menu ze szparagami w roli głównej.  Warzywa, najczęściej w formie gotowanej są serwowane jako dodatki do mięs, ale równie często przyrządza się z nich sałatki i surówki, traktowane jako przystawki. Jeśli chodzi o owoce, bardzo popularne są jabłka, zarówno w formie suszonej, jak i pieczonej, lub gotowanej.

 Niemiecki chleb

Podstawowym artykułem spożywczym, jest z całą pewnością chleb, a i innych potraw  i wyrobów mącznych, spożywa się spore ilości. W Niemczech możemy się doszukać aż 1500 gatunków chleba, bułek, rogalików, precli. Jako dodatek do dań ciepłych serwuje się również makaron oraz wiele rodzajów klusek: schinkennudeln, schupfnudeln czy maultaschen.Różnią się między sobą a to dodatkiem ziemniaków, a to sposobem obróbki termicznej- gotowaniem lub przyrzadzeniem na parze. Popularnym daniem mącznym są również pierogi nadziewane np. wieprzowiną.

 Niemiecki piwo

Oczywiście nie sposób nie wspomnieć o ulubionym napoju naszych zachodnich sąsiadów jakim jest oczywiście piwo. Jest to tradycyjny napój dla całych Niemiec. Co ciekawe piwa niemieckie są wegańskie. Są również piwami niepasteryzowanymi, co pozwala poczuć cały smak i aromat składników użytych do ich produkcji. Najpopularniejsze gatunki piwa to Pilsner, Weizenbier i Atbier. Niemcy uwielbiają raczyć się piwem i organizują ku temu specjalne biesiady i festyny, z których chyba najpopularniejszym jest monachijski Octoberfest. Ulubionymi potrawami towarzyszącymi spożywaniu piwa są golonka i biała kiełbasa. Roczne spożycie piwa w Niemczech to ok. 100 milionów hektolitrów tego napoju.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *